Project Description

150 HOLBORN

London | United Kingdom

YEAR

2016

STATUS

On going

TYPE

Office Building

SERVICE

Special Structures | Tensile Structures

FINAL CLIENT

Dar Group

CLIENT

Dar Group

ARCHITECT

Perkins&Will

ENGINEER

Maffeis Engineering SpA

MATERIALS

Steel | Aluminum | Glass

SURFACE

17,652 m²

People

SUPERVISOR

Giuseppe Fusaro

TEAM

Alberto Piaia

Alessio Sartori

Alice Zin

Antonio Diaferia

Giovanni Gori

Marco Bombonato

Nicoletta Dal Ronco

Photo Credits

Perkins&Will

Gallery

150 Holborn will bring together the growing brands of the international consultancy of the Dar Group under one roof for the first time globally.

The design replaces a 1980s office block with a modern, mixed-use scheme that incorporates public retail, café and exhibition space on the ground floor, and a private landscaped roof terrace above with excellent views for employees. Located in the thriving Midtown area of London, the building is designed at a limited height to maintain views of St Paul’s Cathedral and respect the neighbouring townscape. With collaboration key, the space will unite over 1,000 staff in a single state-of-the-art workplace, providing Dar Group with a sustainable platform for growth for the next decade and beyond.

The building has been designed to be energy efficient, adaptable to climate change with increase resilience. A high-performing building envelope maximises both daylight and views out during London’s long winters while minimising solar gain. The building’s façade fins have been arranged to provide solidity and reduce solar exposure. The flexible system applied to the external metal fins can be adapted with future needs. The uniformity of the glazing allows for future insertion of natural ventilation. While 150 Holborn was designed as a headquarters building, it has the adaptability to be used as a different type of commercial space in the future.